2007年1月29日

我們都是HENRY CHAN


三字頭的時裝友,當年一定看過HENRY CHAN的潮流文章。未看過,必聽過他大名。HENRY CHAN十多年前已在報章雜誌寫潮流稿。那時我看年週,週四必讀他的寫潮料。當年潮流稿比今日簡單,來來去去都是幾味。DIRTY DUCK加GREEN PEACE加501加VAN加PEOPLE之類。十幾年前的RAVE潮可謂多得佢唔少,I.T.有今日HENRY CHAN亦出過力。

現在寫潮流稿的小朋友,其老頂可能都看HENRY CHAN文大。大江東去浪淘盡,陳生的潮流文章亦被滾滾潮流淘汰。今日回首,重讀那些潮流文可謂on Q之極。但無可否認,沒當年的on Q Q HENRY CHAN,就沒有今日的所謂潮人。

當年HENRY CHAN將他的知少少發揚光大,吹水唔抹嘴。時至今日,大blog小blog,又和當年有何分別?

我們都是HENRY CHAN。

4 則留言:

渣估 說...

我都有睇年周, 仲睇到九七年七月最後一期,當年果份印刷簡陋既報紙, 在報攤芸芸繽紛雜誌中益見騎厘。

陳錫海, 期期都講黃耀明, 明哥真係要請佢食飯。

至於小弟都係從《年周》處認識一些本地小眾音樂人, 甚麼 AMK, Multiplex, Xper.Xr (一個字:”勁”!), 黑鳥 (郭達年!) 之類, 音樂唔岩聽,但係佢地都有野講,有深度...

對唔住,扯遠了...

我呢種不注重穿衣既人,有時都鍾意睇時裝短評、穿衣的藝術,一黎係通識教育,二黎最鍾意讀到作者們一些煞有介事,咬牙切齒既評論或個人觀點,好有娛樂性!

六果兄呢類短文我都鍾意睇!

大6果/觀鳥家 說...

無年週,就無我。

講返henry chan,我知今日好多人都覺得佢on Q Q,但老實講,佢對本地潮流文化實在出過力。我自問都曾經信過佢講野。今日我地上左岸,假若就咁忘本笑9人,實在有點那個。不過呢,香港人就係咁囉......

渣估 說...

6果兄: 我由心底欣賞你....

Unknown 說...

黃色笑話大全
黃色小說
黃色小說免費看
巨乳
爆乳
巨乳症圖片
乳交
巨乳妹
絲襪美腿
性感照片
性感區
女人性感區
無碼
無碼a片
無碼區
無碼影片
無碼dvd
a383
s383雲端a秀
s383
a383a影音
383
383影音城
av383
a3838影音城
上班族聊天室
s383live影音秀
sogox我們的論壇
plus論壇
台灣論壇
壞朋友論壇
伊莉論壇
伊利討論壇
捷克論壇
大眾論壇
5278論壇
sogo論壇
5278論壇影片
微風論壇
依莉論壇區
論壇
維克斯論壇
流精歲月論壇
全球論壇
禁地論壇
eyny伊莉論壇
男人幫論壇
第一手娛樂論壇
78論壇影片
5278cc論壇