2007年3月12日

硬道理


TIMEPLUS老世們(右一左一)。好潮耶!



早前一仔有商場故仔,寫三四個死場,如TIMEPLUS和GI。何解個場死,內容提到種種原因。依我看,其一重要原因是搞手和老闆。做一個潮流商場仔,最緊要潮最緊要快。無錯。但什麼是潮?可能連日日穿APE的小朋友都答不上,更莫說一班地產大叔。當我看見TIMEPLUS有型有款的老世們時,就更加相信我想法。

不是嗎?看看《MILK》。《MILK》成功並非幸運,老世亞寶本身就是一位潮人造潮者。試問由一班爸爸大叔打理的潮流雜誌會潮得起嗎?可以,只要他們能放手給潮人們去搞。但呀,那是天方夜譚。

世界運作的道理永遠如此簡單。


後記

看一仔寫那個吹到勁一勁的CANTONYAMA,好似玩完。那時又搞設計又搞美藝,畀人批死。發展才是硬道理嘛!

8 則留言:

g 說...

我是路過的,你好!

東角 Laforet 死左場未? 去過一次已經唔會再去。仲有銀座甚麼甚麼,近朗豪坊那個很多藝人老版的,又唔知發展成點?

大6果/觀鳥家 說...

係咪大劉個個?係話,當然未死,重好hit添。

saintvenus 說...

偶第一次見到用銀座做個場名都打左個突, 真係80年代到不行!

朋友 說...

cantonyama收皮是必然的,個場雜到無論,又賣bra又童裝,唔摺有鬼。當時標榜成套V.I用helvetica更加係多餘兼戇居。

莘莘學子 說...

cantonyama 摺?!… … 真係滄海桑田。

證明 design 到曉飛都冇用,positioning 錯就乜都假。

大6果/觀鳥家 說...

那班高智能人士強調以helvetica做個場的CI,可能硬膠到令人笑到標尿。

以helvetica做CI,當然是好事兼無問題。只係,最硬膠在佢地用唻「強調」囉。

young gent 說...

How about the mall 'TIMEPLUS'? Is it really dead? I have a friend running a store there.

Unknown 說...

休閒小棧2009真情寫真珠海
硬梆免費影片
硬梆梆免費影城
麗的情小遊戲
麗的娛樂網
麗的色小遊戲
麗的
麗的小遊戲
麗的線上小遊戲
麗的情色小遊戲
麗的情小遊戲霸王硬上弓
麗的情小遊戲麗子
麗的色情小遊戲
麗的色遊戲區
麗的情小遊戲2
麗的情小遊戲娜美
肉蒲團
肉蒲團線上看
3d肉蒲團線上看
肉蒲團免費漫畫
肉蒲團下載影片
聊天室
聊天網
聊天ut
聊天交友
豆豆聊天室
ut聊天室
ut聊天
豆豆聊天
6k聊天館
交友
援交友網站
交友網
交友網站
交友聊天網
熟女
熟女人影片
熟女人妻影片
熟女人妻圖
人妻
變態人妻影片
北斗人妻
情趣用品
爽翻天情趣
x831溼樂園
x831濕樂園
x831濕樂園影城
天天看正妹美女寫真館
天天看正妹新站
色美媚