2007年6月26日

搞搞貨


夠嘞!

今時今日的所謂crossover無日無之。以前貴搞貴搞完之後,就到現在貴搞平。究竟悶唔悶?無錯,我們都唔夠錢買主線。但我寧可死死地氣買一件堅貨好過十件搞搞貨。

H&M來緊又唻搞貨搵錢。今次被(?)搞是ROBERTO CAVALLI。講真,我懷疑香港有幾多人留意其衫褲,即使JUST CAVALLI系列一樣唔多見人著。ROBERTO CAVALLI的設計給我第一印象是好鬼死wild,自問無胸無籮唔高又肥的都係唔好亂唻。

老實,如D SQUARE或ROBERTO CAVALLI的設計,東方人幾難穿得好看,始終差陣味。

H&M x ROBERTO CAVALLI,唔好預我。

用神


近半年,每次經過GIORDANO都被店面display的衫褲吸引。有兩三次更走到店中逛過。早個星期發現一件雙層領位的polo tee,大吃一驚。那不是該在I.T才會發現的款式嗎?

細心看他們的設計,發現GIORDANO已慢慢捉到潮流的用神。雖然物料剪裁不能和真正時裝相比,但好肯定是「時裝感覺」已捉到。不相信,和BOSSINI的貨一比就知。

但路還是難走。走得「太時裝」,原先班客會否覺得太鬼五馬六?維持老老土土又畀人笑,驚品牌老化。

認真想,GIORDANO的定位是什麼呢?

香港做衫真難。

2007年6月20日

跑馬仔




所見所聞,不盡不實。

今季I.T集團最先發難,早減價。上季玩吊下你癮,怎知吊人不到反被吊。緊隨其後是HAVERY NICHOLS。可能見I.T集團一唻就將歐洲貴價貨落價40%,HAVERY NICHOLS在未到Further Reductions已將部份品牌由七折變半價。第三位由西武追住上,但因為唔夠潮,無人留意。JOYCE亦開始減價,而連根拔只做緊Pre-Sale。D-MOP亦已減價。

26 Jun Updated
HAVERY NICHOLS: further reductions
西武: further reductions
I.T: further reductions
JOYCE: sale
L.C.: sale

2007年6月7日


有人話I.T集團將會開NEIGHTBORHOOD專門店。這些潮童品牌,我真唔識。總覺隻隻差不多。件件貴到死。你買佢潮牌,佢用你的錢買LV。好開心。

2007年6月4日

Alexandre Plokhov回魂夜




CLOAK結業,令人神傷。想買你的衫時你已不在。早前到Harvey Nichols,主要想看CLOAK最後一炮SS07。慘情。原來Harvey Nichols搶先一步已無入其衫褲。現在香港已買不到CLOAK的服裝......除了UNIQLO!

我差點嚇死。

UNIQLO的DIP系列07最後一擊是ALEXANDRE PLOKHOV。

不要問質素,我會買回家憑弔。

舊聞一則:ALEXANDRE PLOKHOV現為VERSACE男裝顧問。

2007年6月1日

潮流起樓


讀雜誌知NOW.COM的JAM TEE又出籠。上季JAM TEE以平價加Artists作賣點,有得sell下。今日面對UNIQLO的UT系列,估計反應下調。

看看新季JAM TEE的設計,有料就騙你。有名如PETER SAVILLE,其設計都是行行地。看著看著,何解有兩件tee咁似HOUSE OF HOLLAND?又是大大字粒,意思串串貢。原來設計人是本地潮流男女先知黎堅惠同黃偉文。

潮流人走去搞設計好無厘頭(幾時潮流人會去起樓?)。不如填密字母,一不做二不休。