2007年7月27日

屎檬包包


友人話唔想寫衫褲,我一樣。不過只因我無銀,唔想行街,無嘢寫。

08春裝早已上場。Raf Simons春裝給人勁插,話似PRADA SPORT云云。問我,又幾合我河車。總之各花有各眼。Raf Simons新裝最叫人期待好似話其眼鏡系列。我不戴黑超,無興趣。反而最得我心是其背包。買背包實在太難,真的可以要你行足兩年。見Raf Simons的model背住個大包包,合不合用都不緊要,至少有得揀,你老闆!

2007年7月5日

沒落


早十幾年本地有不少人寫樂評,寫的是又臭有長幾千字那隻。現在這款樂評已絕跡,絕跡最大原因是互聯網出現。我們已不需那些樂評人給我們「資料」,要資料只要google一下多多都有。那陣寫樂隊歷史同歌詞已寫足千幾字,問你驚唔驚!

在香港寫時裝稿同寫樂評有時都幾似。

今時今日好似巴黎時裝騷一上場,我們已能在網上看到所有新裝,雜誌的時裝新季報道已變得可有可無。時裝寫手除有大量獨家一手經驗或以深入專業角度落筆,否則下場會同本地樂評差不多。

新季DIOR HOMME由KRIS VAN ASSCHE接手,人人都話唔多得。KRIS VAN ASSCHE的設計有點小聰明同趣味,有啲嘢咁,但卻有點小家。

新DIOR HOMME係點,你哋上網齊齊睇下,唔使等雜誌㗎。